top of page

ÇOCUĞUM GECELERİ TEK BAŞINA UYUMAK İSTEMİYOR NE YAPMALIYIM?



Çocuklar gece gördüğü rüyalar, kabuslar, duvardaki bir gölge, duyduğu bir ses gibi çeşitli faktörler sebebiyle geceleri tek başına uyumak istemez. Bu korkularla baş etmeleri için birlikte uyumak yerinde ona uykuya geçişte eşlik etmek ve seslendiğinde yanına gelebileceğinizi söyleyerek rahatlatmak önemlidir.

Çocuğunuzun yatak odası veya uyku alanı, onun için güvenli ve rahat bir ortam olmalıdır. Korkularını gidermek için gece lambası kullanabilir, sevdiği bir oyuncakla uyumasına izin verebilir veya ona güvendiği bir nesne verebilirsiniz. Bu, çocuğunuzun kendini güvende hissetmesine yardımcı olabilir.

Bu süreçte duygusunu anlamak ve yaşadığı korkuyu dinlemek önemlidir. Korkusunu küçümsemek yerine “tek başına uyumaktan korktuğunu biliyorum, ben sen uyuyana kadar buradayım sen uyuduktan sonra odama gideceğim ama ihtiyacın olursa yine burada olacağım” gibi cümlelerle onu rahatlatın. Bir uyku ritüeli oluşturun örneğin; son kez tuvalet yapıldı, dişler fırçalandı, yatağa yatıldı ve ebeveynlerden birisi çocuğun yanında (ayakucu, yer, başucu ) oturdu ve masal okudu. Bu uyku ritüelini her gece yapmak önemlidir çocuk kendisini daha güvende hisseder ve uykuya rahatlıkla dalabilir.

Çocuğunuz uykuyla ilgili olumlu bir deneyim yaşadığında, bunu takdir edin ve ödüllendirin. Örneğin, başarıyla tek başına uyuduğunda övgüyle teşvik edebilir veya küçük bir ödül verebilirsiniz. Bu, çocuğunuza uyku deneyiminin keyifli ve başarılı olabileceğini gösterir.

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page